Į pradžią > Apmąstymai > Žiniasklaida vs. blogosfera (3): marginalų susidūrimai

Žiniasklaida vs. blogosfera (3): marginalų susidūrimai

2011.01.14

Įrašas gal kiek trumpokas, tačiau be jo apsieiti būtų pakankamai sudėtinga vertinant tiek žiniasklaidą, tiek ir blogosferą.

Kaip žinia, abiejuose barikadų pusėse vyksta intensyvios kovos (o gal tai sovietinės kalbėsenos pavyzdys, ir jokių kovų nevyksta, tačiau šiuo atveju man paprasčiau įsivaizduoti bent kiek įtemptesnį santykį, kuris neretai yra įvardinamas kaip konkurencija), tiek viena, tiek kita pusė turi išskirtinių asmenybių. Tai pasakytina tiek gerąja, tiek ir blogąja prasme. Tačiau būtent žiniasklaidos kokybės laipsniškas kritimas yra viena iš priežasčių, kodėl tinklaraščių rašymas yra aktualus šiomis dienomis – pasiilgstama kokybiško žodžio. Tai yra sveikintina ir tuo stebėti nereikėtų. Tai yra pats natūraliausias poreikis. Tačiau grįžkime prie pavyzdžių.

Kadangi pastaruoju metu pakankamai skambiai nuskambėjo vienos asabos straipsnis, kurios vardas ir pavardė yra daug maž Rūta Janutienė. Ko gero neverta pernelyg daug kalbėti, jog žmogus su pasaulių, kuris kartais yra vadinamas tikrovę, turi mažai sąsajų. Tiesiog jai nesigauna ir viskas. Tas paskutinysis straipsnis, pavadinimu „tuktuktuk“ yra išties apie tuksėjimo naudą ir žalą, ir jame viena asaba, absoliučiai neturinti humoro jausmo (nors kažkas sakė, kad jis juokėsi), buvo pavadinta stukačiumi, o be to buvo sugalvota ir dar daugiau epitetų. Tam tikros atplaišos iš šių dviejų personų diskusijos yra Pipedijoje, todėl per daug jos detalizuoti ir nereikėtų.

Man tik norėtųsi pastebėti vieną momentą: beveik žmogus, norėdamas šiek tiek įgelti ir pažeminti kitą beveik žmogų paėmė ir parašė, jog taip ir taip elgtis negražu. Kitaip tariant, stukačiumi būti negerai. Man net nelabai įdomu, kas ir kaip, tačiau beveik akivaizdus absoliutus nesusivokimas. Nekalbu apie tai, jog negražu afišuoti kažkieno veikiausiai sistemingai slepiamus mokesčius. Ir taip kalbėti, kada Lietuvoje išties gausu problemų su biudžetu ir nesurenkamais mokesčiais. Taip, agituoti save ir artimą savo, jog nedidelis mokesčių nuslėpimas yra gėris, o to paviešinimas yra blogis, vargu ar adekvatus šiandienos situacijai, kuomet asaba bando save pristatinėti dar ir kaip žurnalistę. Išties, šiek tiek prasilenkia su profesionalumu, o gal net ir su žurnalisto etika. Tačiau tai nėra didžiausia problema.

Ironiška, kad Grinevičiūtė, bandydama apkaltinti Račą save diskreditavo gerokai labiau, vien dėl pasirinktos kalbėsenos. Prikišdama sovietinės praeities rudimentus (net nežinau, kiek jie realūs), tuo pačiu ji pasinaudojo užribio žmonių retorikos formomis. Pavadindama Račą stukačiumi, ji lyg ir nustūmė jį ten, kur jam ir priklauso būti: į zonos „gaidyną“. Keisčiausiai tai, jog ji nesuvokia, jog eidama prieš Račą su tokia retorika ir demonstruodama tokią savo poziciją, ji save nuleidžia iki tokio paties zoninio lygio. Ji – tai tipiškas „bachūras“ (o moterų zonoje veikiausiai taip pat buvo ir hierarchija, ir terminai, kaip apibrėžti aukščiausią padėtį užimančias ponias ar paneles?). Net ir termino „bachūras“ panaudojimas nėra atsitiktinis, kadangi ji įsivaizduoja, jog nėra bet kas, o tikra boba su kiaušais ir netgi užsiiminėja tiriamąja žurnalistika. Ir tai labiausiai liūdina. Žurnalistai, kurie įsivaizduoja, jog yra žurnalistai, vargu ar tokiais gali būti pavadinti. Šiaip būtų įdomu pamatyti, jeigu jie (G ir R) pabandytų tokiu stiliumi pasikalbėti gyvai, nors, kaip žinia, Grinevičiūtė proteliu nepasižymi ir gyva diskusija tikrai nėra jai.

Garsusis epizodas:

httpv://www.youtube.com/watch?v=VVrwYNWzUVI

Linksmai liūdna, jog tokių žmonių yra ir blogosferoje ir jų galima priskaičiuoti pakankamai daug: Kantas, Karpienis ir t.t. Sąmonės srautai, nesuvokiant žodžio prasmės arba nesugebant sudėlioti normalaus rišlaus sakinio. Atsidavę vienos idėjos skleidimui, jie net nesuvokia, kad savąja kritika diskredituoja pirmiausiai save. Iš kitos pusės – internetai yra platūs, todėl tokius personažus galima lengva sąžine palikti užribyje.

Bendruoju požiūriu, visgi  tai išties yra problema. Tačiau yra ir skirtumas: blogosferos marginalai perdėm nesistengia atrodyti rimtais, jiems labiau reikia išsipasakoti… Ir jie tai puikiai padaro. Tačiau, kaip puikiai kažkada žodžius vklasė, jie neturi pasitikėjimo limito, nes niekas jo marginalams ir nebuvo suteikę (tikrai ne todėl, kad jį prarado). Ir šiuo atveju blogosfera išties turi pranašumą prieš žiniasklaidą: čia žmonės neslepia savęs ir juos perprasti pakankamai nesudėtinga…

Share
  1. 2011.01.14 9:39 | #1

    O, čia dar vienas palyginimas -- Kantas bei Karpienis, kaip Grinevičiūtės-Janutienės atspindys.

    Na, bet būkim visgi teisingi -- bent jau tas išpuolis prieš Artūrą Račą buvo pakankamai juokingas, nes, pripažinkim, ir Račo kova prieš talonėlio nedavusį mikrobusą bei turgaus bobutę, pardavinėjusią cigaretes -- labai jau ryški.

    Kita vertus, Račas teisus, atsakui panaudojęs išmatų metaforą. Gaila tik, kad išties jam nekas su humoru, nes tą pačią išmatų metaforą truputį tepratęsus, būtų gavęsi labai neblogai, linksmai, tik kažkodėl neperžengė jis tos ribos, kai pradedama juoktis.

    Kita vertus, tai vėlgi juokinga 😀

  2. skirtumas
    2011.01.14 9:40 | #2

    Viauuu…. Jeigu Pipedijoje apie šūdus yra Račo žodžiai, tai jis vis dėlto turi kažkokį rudimentinį jumoro jausmą :))))

    Puikiausias sugretinimas blogosferos ir ne internetinės žiniasklaidos atstovų. Jie vienas kitų verti.

    O tos save vadinančios žurnalistės gyvos diskusijos vedimo nesugebėjimas yra tiesiog stebinantis.

    Tiesa vienas paskutinių sakinių su vklase yra redaguotinas 😉 Bet esmė jo aiški, tad tik šiaip sau paminėjau…

  3. 2011.01.14 10:37 | #3

    visai nušokau nuo gyvenimo vien tinklaraščius beskaitydamas: kas ta Janutienė reikėjo guglinėti.

    ir nepagavau minties: „Nekalbu apie tai, jog negražu afišuoti kažkieno veikiausiai sistemingai slepiamus mokesčius.“ — tai kalbėti apie mokesčių nuslėpimą, t.y., nusikaltimą, yra „negražu“?

  4. 2011.01.14 13:24 | #4

    @Rokas Arbušis
    Pasak Janutienės tai taip išeina…

  5. 2011.01.14 13:28 | #5

    @skirtumas
    Tai kad aš ir pats čia pusiau samonės sraute sėdžiu, Skirtumai… 🙂 Čia tokie labai paviršutiniški perbėgimai, nekalbant jau apie tai, kad kalba čia visai belenkokio. Tiesiog bandau pereiti į kiek sistemingesnį rėžimą. Užsikasus po darbais, tai padaryti gana sudėtinga…

  6. 2011.01.14 13:31 | #6

    @baltasisvaiduoklis
    man kažkaip pasirodė čia tamstos mintis

  7. 2011.01.14 13:35 | #7

    @Rokiškis
    A jo, turi jis tokį keistą (gal net ir labai keistą) santykį su jį supančia aplinka, šito paneigti negalima. Buvo galima kiek giliau pakapstinėti, nuostabūs personažai analizei. Bet tada ir išsiplėsti reikia, ir, kas nemažiau svarbu, reikėtų atidžiau persiskaityti visus juos. O nei vieno iš jų pernelyg ilgai skaityti negalima šaltais nervais, kai pakankamai greitai konstatuoji, jog čia yra tai, kur atsiranda Račo ribos, kitaip tariant -- paskutinis šūdas. Nors šiaip Račas dar laukia savo įrašo…

  8. 2011.01.14 13:50 | #8

    @Rokas Arbušis
    na, tiesiogiai ji to nesusakė ir formuluotės tokios nėra, bet pats straipsnis prieš Račą kalba būtent šituo argumentu -- stuksėti negražu ir beveik žema. Stuksėjimo priežastis -- mokesčiai, kurių nesumoka vairuotojas. Finale taip ir susidėlioja. Bent jau man tai pasirodė pakankamai akivaizdu, nors, be jokios abejonės, galiu ir klysti.

  9. 2011.01.14 13:55 | #9

    @baltasisvaiduoklis
    kad ta ponia galėjo tokąi mintį išreikšti, aš tikiu. bet šiame tekste atrodo, kad autorius tame sakinyje taip teigia, o jau kituose sakiniuose tokį savo teiginį kitais teiginiais neigia.
    jau mano stilisu kreivas, bet ir čia kažkas su stiliumi ne visai gerai.
    priekabiauju tik todėl, kad, man atrodo, teisinga mintis gali būti neteisingai suprasta.

  10. 2011.01.14 14:34 | #10

    @Rokas Arbušis
    🙂 Dėkavoju, čia jau skirtumui rašiau, kad kažkaip pripuoliau ir sudėliojau tokį srautą. Reikia ribotis ir atidžiau sekti kalba 🙂

  11. 2011.01.14 15:10 | #11

    Daug žurnalisčių ir politikių vaizduoja save kaip bobas su kiaušais. Kita vertus aš dažnokai, ypač būdamas gamtoje, vis susimąstau -- o kam bobai kiaušai? Juk tuomet jau nebe boba gaunasi, o kažkoks transseksualas. Kita vertus, pvz. angliškai kiaušai yra „nuts“ t.y. anglakalbiams tai asocijuojasi su kažkuo kietu, turinčiu kevalą. Man, kaip tikram lietuviui, tiek vištos perimi kiaušiniai, tiek ir mano nuosavi greičiau asocijuojasi su kažkokia tai trapia ir gan pažeidžiama kūno vieta, kurios bet kur geriau nekaišioti, o esant kokioms tai batalijoms, tai išviso būtų geriausia juos nusiimti kuriam laikui, kaip kokius akinius. Tuo noriu pasakyti, kad visa ta kiaušinė povyza, man asmeniškai, dažnai sudaro kažkokiol tai trapumo ir silpnumo įvaizdį.
    Beje, kaip ir su termino stukačius taikymu. Nemanau, kad zonoje žulikas būtų pripažintas stukačiumi už tai, kad jis administracijai pasakė, kad zonoje yra pvz. mobilių telefonų. Tas ir taip visiems žinoma. Stukalini tada, kai pasakai kur yra mobilka slepiama, ar bent jau kas konkrečiai jį turį. Visuotinai žinomi faktai nedaug ką bendro turi su stukalinimu. O Račas negi paskundė tą dušmaną mokesčių inspekcijai (konkrečiai nurodydamas firmą ir automobilio numerį pvz.?). Jei tik savo bloge pasibėdavojo -- anoks čia stukalinimas.

  12. skirtumas
    2011.01.14 15:13 | #12

    @kreivarankis
    hehehe :)) super!!! spaudžiu „like“ 😉
    Nuo šiol reikia sakyti „boba su raumeniu“. 😉 Arba tiesiog „durna boba“…. ;))))))))

  13. 2011.01.15 0:23 | #13

    Čia veikia be ne esminis atskyrimas, kai tinklaraščio autorius rašo tik vidinių minčių genamas ir, pagal savo vidinį tempą, pila originalius tekstus į web`ą. Būtent šis motyvacijos veiksnys žymi skirtumą nuo „pramoninės“ žiniasklaidos, su savo kiekybiniais ir kokybiniais aspektais…

  14. 2011.01.15 3:10 | #14

    @kreivarankis
    Kreivaranki, super, bet kai geriau įsiskaitai, tai į šitą komentarą tiek daug klausimų sudėlioji…
    Dabar net nuėjau pasitikslinti pas račą ir tiksliai, siuntė laišką VMI dėl kitų priežasčių… Vat taip du įrašai ir susiliejo į vieną. Iš kitos pusės, jis garsiai pasakė, jog tos ir tos firmos mikre, kurio nr toks ir toks, negavo bilieto.

  15. 2011.01.15 3:14 | #15

    @Zbygniewas Piwacijus
    Manau, kad viskas daug sudėtingiau, nors tiesos Tamstos žodžiuose esti. Sudėtingiau, jog motyvas vienas ir atskirtas negali egzistuoti, tačiau klausimas, kas iš motyvo išplaukia, ir kas suformuoja motyvą?

  16. 2011.01.16 4:11 | #16

    @baltasisvaiduoklis
    Tas pas tamstą kytrai supinta: motyvas veikti tam tikra kryptimi, suovkiant, jog už tai negausi atlygio bei nesi įsipraustas į laiko rėmus. Čia -- vabybinis, galbūt, aspektas labiau tiktų už moralinį. Iš to išplaukianti neabejotinai plati, įvairiapusė ir turtinga diskusija apie vidinį rašymo, turinio ar tematikos atrankos motyvą, galbūt, suformuos imperatyvą bei nuostatas imtis veiklos ir didesnei daliai interneto vartotojų…;)

Komentavimo galimybė šiame įraše yra išjungta.
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos